Makinelerimiz çeşitli sistemlerle netleme yapar.

1. Helikoid Sistem.

Merceklerin, film düzleminden uzaklaşıp yakınlaşması ilkesine dayanır. Netleme, elle (M-Manuel) ve (AF) otofokus da yapılabilir.

2. Körüklü Sistem.

Objektif ya da film düzlemi ileri geri hareket ettirilerek netleme yapılır. Körük bu işe yardımcı olur.

Otofokus Özelliği

DSLR makinede otofokus (autofocus) özelliği var. Bu özellik bakaçta gördüğüm görüntünün tam ortasındaki alanda netlik ayarı yaparak çalışıyor. Bazı kullanıcılar otofokus özelliğini, makinenin pilini çabuk bitirdiğini söyleyerek fazla kullanmaz ama otofokus iyi kullanıldığında çok işe yarar.

Fotoğrafın hangi alanının net olmasını istiyorum, buna karar verince, bakaçtan bakıp konuyu tam görüp, deklanşöre yarım basıyorum. Netleme gerçekleşiyor, kilitlemiş oluyorum. Parmağımı kaldırmadan daha güçlü basarak fotografı yakalıyorum.

Exposure Ayarları

Exposure – ışık şiddeti ölçümleri birkaç değişik yöntemle yapılır. Kompakt makinelerde ışık ölçümü, fotoğraf çekilecek görüntüden gelen bütün ışığın ortalaması alınarak yapılır, ışıklandırma hataları olma olasılığı fazladır. DSLR makinelerde kullanabileceğim bazı ışık ölçüm yöntemleri var.

“Multi pattern” ölçüm yönteminde görüntü çeşitli bölümlere ayrılır ve her bölümde ayrı ölçüm yapılıp ortalaması alınır. Böylece nesne ve arka planın ayrı ışık ölçümleri ile dengeli bir değer elde edilmeye çalışılır.

“Center weighted” yönteminde fotoğraf çekilecek görüntü üzerinde sadece merkezde belirli bir alanın ışık ölçümü yapılır. Ortada bulunan bir nesne üzerindeki ışık yansıması ölçülerek fotoğrafta görünümün iyi olması sağlanmaya çalışılır.

“Spot” ölçümde, görüntü üzerinde sadece merkezde bir nokta da ölçüm yapılır ve bu nokta vizörde bir “+” işaretiyle belirtilir. Makinenin üzerindeki ayar düğmesi seçimimi kolaylaştırıyor. Çekeceğim görüntüye göre bu yöntemlerden birini seçersem daha iyi sonuçlar alırım. Manzara fotoğrafı çekerken multi pattern yöntemi, portre çekerken de spot ölçüm daha iyi sonuç verebilir.

Yukarıda otofokus için anlatılan yöntem, ışık ayarları için de geçerlidir. Yani otomatik modda deklanşöre yarım basıldığında sadece fokus ayarı değil aynı zamanda ışık ayarı da kilitlenir. Bu yolu daha karanlık alanlarda uygulayabilirim. Karanlık bölgeden ölçüm alıp makinemin deklanşörüne yarım basarak kilitlerim. (Ayrıca kilitleme düğmesini de kullanabilirim) Sonra parmağımı bırakmadan kompozisyonu ayarlarım ve parmağımı tam bastırarak fotografı çekerim. Böylece karanlık bölgeler fotoğraf basıldığında daha ayrıntılı olarak görülecektir.

Işık ayarını EV (Exposure Value) düğmesini kullanarak da değiştirebilirim. Bu düğmenin yararı, değişiklik gereken durumlarda makinemin ışık ölçerinin verdiği değerleri her seferinde makineme değiştirerek vermek yerine, basitçe artırmak ve azaltarak kullanma şansı vermesidir. Böylece çektiğim her fotoğraf üzerinde exposure değeri aynı oranda değişecektir.

Plaj ve kar manzaralarında ışık ölçeri yanıltan UV ışık yansımaları vardır. Bu durumda ışık değerini bir spot artırarak, EV değişikliği yapmak fotoğraf üzerinde parlaklıkların ve kar renginin daha doğal olmasını sağlayacaktır. (Bazı makinelerin EV değerini artırmak için negatif değerler seçmek gerekli olabilir)