Digital alanda kullanılan bazı sözcüklerin anlamları.

Dijital fotoğraf çekiminde kullanılan dil, film kullanıcılarının dilinden biraz farklıdır. Aşağıdakilere bir göz atalım:

Piksel -(İngilizce Pixel – PICture ELement, yani “resim öğesi” sözcüklerinin harflerinden türetilmiştir)Dijital görüntünün (image) en küçük öğesi. Bilgisayar ekranındaki görüntüyü oluşturan çok sayıdaki küçük ışık noktacığı.

Megapiksel -(Megapixel) Bir milyon piksel değerindeki birim. Görüntünün çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa piksel sayısı ve dolayısıyla görüntü kalitesi o oranda artar. 1 megapiksel (MP) çözünürlükteki bir görüntü dosyası gerçeğe çok yakın görüntüyü sağlayan 15 x 20 cm’lik bir fotoğraf baskısı sağlayabilir (bu rakam 2 MP’de 20 x 25 cm, 3 MP dosya boyutunda ise 28 x 36 cm’dir).

Çözünürlük -(Resolution) Görüntüdeki piksel sayısı. Çözünürlük sayısı yükseldikçe görüntü kalitesi artar.
DPI -Dots Per Inch Yazıcı veya ekran gibi bir cihazın lineer inç başına görüntüleyebildiği nokta (dot) sayısı. Örneğin lazer yazıcıların çoğu 300 dpi, ekranların çoğu 72 dpi, PostScript yazıcıların çoğu 1200 ile 2450 dpi arası çözünürlüğe sahiptir. Fotoğraf kalitesi veren inkjet yazıcıların çözünürlüğü 1200 ile 2400 dpi arasında değişmektedir.
PPI -Pixels Per Inch Görüntü çözünürlüğünü ifade etmek için kullanılan, lineer inç başına piksel sayısı. Ppi ne kadar yüksek olursa görüntü o kadar ayrıntı kazanır ve daha yüksek görüntü kalitesi sağlar. Ekranlar 72 ppi, inkjet yazıcılarda gerçeğe yakın görüntü baskısı elde etmek için en az 150 ppi çözünürlük gerekir.

Kilobayt -(Kilobyte) Yaklaşık bin bayttan oluşan bilgisayar belleği, disk alanı veya belge boyutu miktarı. Tam değeri 1.024 bayttır Megabayt – (Megabyte) Bir milyon bayttan oluşan bilgisayar belleği miktarı. Tam değeri 1.048.576 bayttır. Gigabayt: Bir katrilyon bayttan oluşur.

JPEG -Pek çok dijital fotoğraf makinesinde görüntüleri depolamak için kullanılan standart bir format. Bu format web üzerindeki görüntülerde ve e-posta mesajı eklerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. JPEG’in açılımı olan Joint Photographic Experts Group adlı topluluğun oluşturduğu bu dosya standardı günümüzün en yaygın kullanılan formatlarından biridir. JPEG renkli ve gri tonlu görüntüleri gerçeğe yakın görünüme sahip olacak şekilde sıkıştırmak için tasarlanmış standart bir görüntü sıkıştırma mekanizmasıdır. JPEG görüntü kalitesini olumsuz etkileyebilen kayıplı sıkıştırma kullanır.

LCD -(Liquid Crystal Display) Sıvı Kristal Ekran. Fotoğraf makinelerinde fotoğrafları ve menü seçenekleri, makine ayarları gibi bilgileri görmek için kullanılan renkli ekran.


Bellek kartı -(Memory card) Fotoğraf ve film dosyası gibi verileri saklamak için kullanılan bir depolama aracı. Bu kartların kapasitesi 16 ile 256 MB arasında değişmektedir. Bu bilgiler için  diğer elemanlar bölümümüze bakınız…

Dijitalleştirme-(Digitize) Analog bilgileri bilgisayarda kullanılmak amacıyla dijital formata aktarma

Bazi bilgiler ekleyelim:

  • Odak uzaklığı nedir? Bir objektifin ışık kırma gücünün ölçüsüdür.
  • Objektifler, odak uzaklıklarına göre, sınıflandırılırlar. Normal (Standart), geniş açı, dar açı (tele) ve değişken (zoom ) objektiflerdir.
  • Zoom faktörü, en uzun ve en kısa odak uzaklıklarının orantısına denir. 36mm – 108mm odak uzaklığı olan bir objektifin faktörü 3 olarak belirlenir; yani 3-kat-zoom,3x objektif.
  • Işıklık ölçüsü, azami diyafram açıklığını ve bağlı olarak enstantaneyi açıklar. Yüksek ışıklıklı objektifler. ışıklık ölçüsü düşük olan objektifler ile karşılaştırıldığında, enstantaneleri daha hızlıdır. Işıklık ölçüsü, ön mercek çapı ile odak uzaklığı orantısından hesaplanır. Işıklık ölçüsü, aynı zamanda, en büyük diyafram açıklığına eşittir.
  • Enstantane, pozlandırma süresi birimidir ve saniye ile belirlenir. Enstantane süreleri, uluslararası standartların belirlediği bir cetvel ile gösterilir. Her değer, bir sonraki değerin, iki mislisi veya yarısıdır. 15, 30, 60, 125, 250 vb.
  • Otomatik netleme (AF) nedir nasıl çalışır? Çekmek istediğiniz nesneyi seçip, hedeflediğinizde deklanşöre yarım basınca otomatik netleme gerçekleşir. Kilitlenmiş olur. Parmağı kaldırmadan bir daha basılınca fotograf çekilmiş olur.
  • Dosya büyüklüğünü hesaplama: Dosya boyutlarını çarp ve 1024 e böl çıkanı 3 ile çarp.(2048 x 1536 piksel :1024) x3 = 9MB. İşte bu büyüklükteki bir fotografımız olduğuna göre, kartımıza bu dosya büyüklüğünde kaç tane sığar ?