Medyanın özelleştirilmesinde önemli yardımcılarımız.

FİLTRELER
Fotoğraf çekerken filtre kullanmak bazen hayat kurtarıcı olacaktır.

Filtreleri tanımalı ve bazı filtreleri yanınızda bulundurmalısınız. Gerçekte hangi filtreleri alacağınıza gelecekte ağırlıklı olarak çekmeyi düşündüğünüz fotoğraf türüne ve kullanacağınız filme göre karar vermelisiniz.

  • Başlangıç olarak kesinlikle efekt filtreleri, kırmızı filtreler gibi özel durumlarda kullanılan filtreler almayın. Renkli film kullanacaksınız ve özellikle doğa fotoğrafları çekmeyi planlıyorsanız ilk almanız gereken filtreler Skylight 1A ve ultraviyole (UV) filtre olmalıdır. Bu filtrelerden birincisinin renkleri sıcaklaştıran ikincisinin ise UV ışığını geçirmeyen özelliği vardır. UV filtreler genel olarak gözün algıladığı gün ışığı spektrumunu etkilemediği için çoğu fotoğrafçı tarafından lenslerin önünde koruyucu olarak kullanılırlar. Böylece üzeri antirefle film kaplı lensinizi toza ve çizilmeye karşı korursunuz.
Polorize filtre kullanılmamış

Not: Filtre farkı açıkça görülmektedir.

Polorize filtre kullanılmış
  • Bir fotoğrafçının alması gereken belki de üçüncü önemli filtre polarize filtredir. Polarize filtre belli bir açıda tutulduğunda herhangi bir yüzeyden yansıyan ışığı geçirmediğinden kullanıldığında gökyüzü ve denizin rengini kolaylaştırır. Ayrıca polarize filtreleri kullanarak bu özelliği nedeniyle su altındaki veya bir camın arkasındaki nesneleri fotoğraflarınızda göstermeniz olanaklı olur. Bu da estetik açısından daha güzel fotoğraflar çekmenizi kolaylaştırır.
Yakın plan filtre : NL 3
  • Eğer gün batımı, gün doğumu veya açık gökyüzü gibi fotoğraflar çekmeyi planlıyorsanız, nötral dansite degrade denilen filtreyi de almalısınız. Bu filtre bir gradyan olarak gittikçe koyulaşan ve ışığı az geçiren bir camdır ve koyu bölgeyi fotoğraf çekerken manzaradaki parlak ışıklı bölgeye denk getirirsiniz. Böylece fotoğraf üzerinde bu bölgelerdeki ışık patlamalarını engellemiş olursunuz.
ND 3.0 filtre