Medya saklama depoları.
Dijital kameralar ile çekilen medyayı saklayan depolara, çıkarılabilir ortamlara genel olarak “bellek kartları” deniliyor.
Bu marifetli kartları günlük hayata çeşitli şekillerde sokabilmek mümkün. Dijital kamera ile elde edilen fotoğraf, video, ses gibi bilgileri bir bellekte depolamak gerekiyor. Ancak bu belleğin dahili olması, kamerayı sınırlayan bir durum olduğu için, çıkarılabilir bellekler tercih ediliyor. Bu konuda birkaç standart teknoloji bulunuyor: Dijital kameralar, cep bilgisayarları, MP3 çalarlar, yazıcılar, dizüstü bilgisayarlar…
En çok bilinen çıkarılabilir bellek standartları şunlar:
Compact Flash
Type I ve Type II şeklinde ikiye ayrılan Compact Flash kart teknolojisi en yaygın ve eski teknolojilerden biri. Type II kartlar, Type I kartlara oranla yapı itibarıyla daha ince ve genel olarak daha fazla kapasiteye sahip. Compact Flash kartların kapasitesi 8MB ile 8GB arasında değişiyor. Compact Flash standardını benimseyen firmalar arasında Nikon, Canon, Sanyo, Fujifilm (ileri seviye modeller) bulunuyor.
Microdrive
IBM’in ürettiği ve Compact Flash Type II kasasına yerleştirdiği mikro boyutlardaki sabit disk Microdrive, şu anda kapasite olarak CF teknolojisinin ve diğer tüm bellek standartlarının en yüksek kapasitelisi. Microdrive’ın patentli üreticisi IBM’in ürün üzerinde çalışıyor. Microdrive, genellikle profesyonel kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Bunun sebebi, kayıpsız olarak kaydedilen fotoğrafların çok yer tutması.
Smart Media
Compact Flash kartlara göre oldukça ince olan Smart Media kartlar, büyüklüğünü saymazsak sim kartları andıran bir görünüşe sahip. Smart Media, uzun süre Olympus ve Fujifilm tarafından kullanıldı. Ancak bu teknoloji en fazla 128 MB kapasiteye kadar çıkabildiği için, bu firmalar xD-Picture kart teknolojisine geçiş yapmaya başladılar.
Memory Stick
Sony’nin patentli markası olan Memory Stick, yalnızca Sony marka ürünlerde rastladığımız bir ürün. Smart Media gibi Memory Stick de 128 MB ile sınırlanmış durumda. Ancak Sony, ürünü geliştirmek adına adımlar atmaya başladı ve geçtiğimiz aylarda Memory Stick Pro ve Select modellerini duyurdu. Memory Stick Pro depolama kapasitesini Sony 8GB a yükseltti.. Ancak Memory Stick uyumlu her ürün, Memory Stick Pro uyumlu değil.
Memory Stick standardını ağırlıklı olarak destekleyen firma tabi ki Sony. Sony, bu kartları MP3 çalar veya DV kamera gibi başka elektronik cihazlarına da bellek çözümü olarak kullanıyor.
Multi Media Card / Secure Digital
İsimleri MMC ve SD olarak kısaltılan bu ürünler, oldukça küçük boyutlara sahip oldukları için pek çok aygıta çoktan adapte edilmiş durumdalar. MMC ve SD kartlar yapı itibarıyla birbirlerinin aynısı. Ancak MMC uyumlu her alet, SD kart ile uyumlu olamayabiliyor. Bunun sebebi MMC’nin daha ilkel bir teknoloji olması SD’ye göre daha yavaş ve daha az güvenli. SD kartlar, küçük boyutları sayesinde, çıkarılabilir disk olarak da çeşitli aletlere adapte edilebiliyor. SanDisk Cruzer, buna verilebilecek güzel örneklerden biri. SD kartların kapasiteleri 256 MB’a kadar çıkabiliyor. SD kartlar Kodak, Ricoh, Minolta gibi pek çok marka tarafından kullanılıyor. Ayrıca, Palm el bilgisayarları da SD kart ile çalışabiliyor.
xD-Picture Card
En son depolama teknolojilerinden biri olan xD-Picture teknolojisi, 8GB’a kadar çıkabilmeye olanak tanıyan bir yapıya sahip. xD, “extreme digital” kelimelerinin kısaltılmasından türetilmiş. Gerek boyut, gerek kapasite bakımından özellikle Smart Media’nın yerini alması beklenen xD-Picture kartların, şu anda piyasada mevcut olan en yüksek kapasitesi 2 GB.
Alternatif Bellek Kartı Donanımları
PCMCIA Adaptörler: Genellikle diz üstü bilgisayarlarda kullanılan ve “PC Kartı” diye de bilinen PCMCIA kartları, bellek kartlarıyla PCMCIA slotu bulunan herhangi bir cihaz arasında adaptör olarak da kullanılıyor. PCMCIA destekli ürünler arasında dizüstü bilgisayarlar ve bellek kartından doğrudan baskı yapabilen yazıcılar bulunuyor.
Kart Okuyucular: Bellek kartlarını bilgisayara tanıtmak için kullanılan cihazlara verilen genel isim. Çok çeşitli formlarda bulunabilir. Bazıları tek bir kart tipiyle kullanılabilirken kimi modeller birden fazla kartı destekler. Son yıllarda 3.0 olanlar çoğaldı.
Taşınabilir Bellek Üniteleri: USB ara yüzünden bilgisayara doğrudan tanıtılabilen diskler yaygınlaşmaya başladı. Bu ürünlerden bazılarının belleği değişebiliyor.