Resim nedir? Ressam kimdir?
Resim dediğimizde ne anlarız?
Resim sözcüğünün dil karşılığını aramıyoruz. Anlamsal değil irdelediğimiz, Görsel olanı tanımlamaya dair çabamız. Resimsel olanı yazalım istiyoruz.
YAPMAK ve KAYDETMEK farkı.
Resim el ile yapılan çizgisel ve renkli çalışmalardır. Burada belirtilen resim; çizim ve rengi kapsamaktadır. En genel tanımda duralım. Yani YAPMAK zorunlu…
Makinenin yaptığına resim diyemeyiz. Makine çizip boyayabilir mi? Olabilir. Yapılan çalışma, o işi yapan makine ile adlandırılır. Fotograf makinesi ile yapılıyorsa FOTOGRAF denir. Yapılan her iş kaydedilmek zorunda. Yani KAYDETMEK zorunlu…
İşte burası ayırım noktasıdır. Fotograf farklı bir iş, resim başka bir iştir. Daha başka söylersek: Makinenin yapamadığına RESİM, ressamın yapamadığına FOTOGRAF deriz.
Şu iki örneğe bakalım:
İki çalışmada temel fark, ilki el ile yapılmış, ikincisi fotograf makinesi ile çekilmiştir. Demek ki bu net bir ayırımdır. Biri RESİM, ikincisi de FOTOGRAF tır. Bu farklılık netleştiğinde bazı soruları gene sorabiliriz. Fotograf gibi resim yapılmaktadır. Ona ne diyeceğiz? RESİM diyeceğiz. Çünkü el ile yapılıyor. Gerçi; ne denli benzetilmeye çalışılsa bile, asla fotograf olamaz. Fotograftan bakılarak yapılanlar da resimdir. Böyle olsa bile, incelendiğinde fotografa benzemeyen çok yer bulunabilir. Resim eğitimi sırasında, resimlerden kopya yapılmaktadır. Bunlar da resimdir. Ayrıca, bu çalışmalar birer okuldur, çalışanı-alabiliyorsa- çok geliştirir. O yapılan kopyalarda bile sayısız benzemeyen yerler bulabiliriz. Görülüyor ki, RESİM FOTOGRAFTAN FARKLIDIR.
Resim diyebilmemiz için, çizgi ve renkten birisi ya da ikisi ile çalışılması gerekmektedir. Bu mağara resimlerinden günümüze böyle ola gelmiştir. Günümüzde DIGITAL RESİMLER yapanlar da bulunmaktadır. Böyle çalışılanlar da resimdir. Bu konuyu DIGITAL FOTOGRAF ile karıştırmamalıdır. Çünkü fotografın tüm görselini makine tamamlamaktadır. Bilgisayarla da çalışılmış olan DIGITAL RESİMLER in tüm görselini makine tamamlamıyor, insan eli tamamlıyor.
Bu durumda, elle yapılan her çalışma “RESİM” dir.
Özetleyelim:
Her cizim, boyama gibi çalışmalara RESİM denir,
Bu çalışmaları yapanlara RESSAM denir. (Yaşı, işi ne olursa olsun ressamdır!)
Sanat çalışmaları yapan kişilere SANATÇI denir.
Sanatçıların yaptıkları işlere de SANAT YAPITI denir.
Her resim sanatsal değere sahip midir? HAYIR! İşte asıl burada büyük bir ayırım yaşamaktayız. Pekiyi, resmin sanatsal değeri olabilmesi nelere bağlıdır? Bakalım:
• Biçimsel yapısı el ile yapıldığını fark ettirmelidir.
• Plastik yapısı olmalıdır.
• Orijinal olmalıdır. Dünyadaki tüm resimleri inceleme şansımız olsa, diyebiliriz ki; dünyadaki tüm resimlerden farklı olmalıdır.
• Üslubu olmalıdır : Ustasının kişiliğini yansıtabilmelidir. Ustasının duygu, fikir, beceri, hayal gücü, içerik, biçim gibi özelliklerini bütünlüğü içinde verebilmeli.
• Çağında olabilmeli, çağını anlatabilmeli. Sanatçı toplumunun itici gücüdür. Bu sanatının da toplumundan ilerde olmasını gerektirir. Bu nedenle söylenmektedir: Sanatçı, toplumundan öndedir.